kvalitetna vrtna kosilnica1

Vikendi, atriji in večji vrtovi za hišo, ki so potrebni rednega negovanja, sploh v letnih mesecih od marca do novembra, so razlog za uporabo kakovostnega vrtnega orodja in pripomočkov. Da bo delo potekalo lažje in hitreje, vam priporočamo ureditev kvalitetne vrtne kosilnice, samokolnice in podobno.

In ker imamo prav vsi radi urejeno okolico, je pomembno, da si vzamemo čas za njeno negovanje. Danes vam predstavimo, katera je najboljša vrtna kosilnica za zahtevne terene, ki bo glede na vaše zahteve, kar najbolje ustrezala terenu in njegovemu naklonu.

vrtna kosilnica1

Izbira kvalitetne vrtne kosilnice

Glede na to, kako radi opravljate opravilo košenja trave, je tudi odvisna vaša izbira kosilnice. Glede na to, kako veliko površino boste obdelovali, vam svetujemo, da za:

  • manjše tratne površine uporabite: električno kosilnico,
  • za srednje do velike trate: izberete motorno,
  • za večje parkovne površine pa tako imenovane bencinske »traktorje«.

Najboljša vrtna kosilnica se razlikuje, glede na:

  • ceno (od 55 € do 3000 €),
  • uporabnost (na roko ali samostojno),
  • površino (majhna, srednja, velika),
  • pogostost košenja.

Cena se razlikuje glede na pogon, zato je še zmeraj ena cenejših, ročna z valjčnim rezilom oz. s pogonom na roko (ki ne potrebuje nobenega goriva ali električnih kablov). Takoj zadaj so električne, motorne, akumulatorske in pa, na zadnje, parkovni traktorji, robotska kosilnica.

Svetujemo vam, če ste ljubiteljski vrtnar in vaše travne površine ne presegajo 1700 m2, da uporabite ročne, električne, motorne, robotske ali akumulatorske kosilnice. Če pa ste podjetje, ki kosi tudi večje površine, pa je zagotovo najboljša izbira robotskih parkovnih traktorjev.

kvalitetna vrtna kosilnica2

Najboljša vrtna kosilnica za košnjo

Kadar se vprašate, katera je najboljša vrtna kosilnica, morate vedeti, kakšno površino boste z njo kosili. Namreč vsaka vrsta je primerna za različne površine. Tako, glede na velikost prilagodite širino, konstrukcijo in samo moč motorja. Kadar imate zaprte površine z veliko ovirami, kot so drevje, okrasne rastline in grmičevje, priporočamo ožje ter okretnejše stroje ali pripomočke, ki jim lahko nastavite hitrost in gibljivost.

Kadar pa imate odprte površine, je bolje izbrati širše kosilnice, ki bodo zajele več trave naenkrat in vam tako olajšale in skrajšale opravilo.

Razmišljati pa je treba prav tako na naklon ali grbine, če jih površina, ki jo boste kosili, vsebuje. Namreč večina kosilnic je primernih za naklon do 20 stopinj. Pomembno je, da izpostavite, da ima površina toliko stopinj naklona, saj se glede na to lastnost, izbereta primeren motor ter pogon.

Pogone delimo na:

  • prednji in
  • zadnji

Prednji je primeren za ravne travne površine (do rahlega naklona). Pri večjih naklonih pa je nujno treba uporabiti zadnji pogon, saj boste tako veliko lažje in kakovostno obdelali želeno površino.

vrtna kosilnica2

Pogostost košenja

Najboljša vrtna kosilnica bo tudi zaslužna za želje, glede na to, kakšno trato želite imeti. Kaj to pomeni? Da je treba izbrati primeren način košnje. Torej, če ne kosite pogosto in nato kosite visoko in debelejšo trato, izberete takšen pripomoček z izmetom oz. z zbiranjem v košari. Če pa želite imeti mehko travnato preprogo in že zdaj kosite pogosto, vam pa svetujemo, da izberete kosilnico z mulčenjem.

vrtna kosilnica

Prednosti mulčenja

Če imate možnost in seveda če želite imeti lepo trato, uporabite kosilnico z mulčenjem, zaradi katere bo trava gostejša in lepša, v njej pa bodo ostale hranilne snovi in voda. Ne bo vam treba več opraviti dodatnega dela s praznjenjem koša, saj se bo pokošena trava sama porazdelila po površini.

Edina tako imenovana »slabost« je tukaj le to, da ko je trava pregosta, jo je treba zračiti.

Vsi vemo, da izbira primerne kosilnice ni zmeraj enostavna, pa vendar vam polagamo na srce, da si pred odhodom v trgovino že zastavite želje ter seveda potrebe, glede na površino. Tako boste lahko trgovcu predložili informacije, s katerimi vam bo lahko kar najboljše svetoval. Od cene, kakovosti do potrebne moči in pogona.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja