kako ustanoviti podjetje1

Potreba oz. želja po ustanovitvi svojega podjetja se je v zadnjih nekaj letih precej razširila. Razlogi zanjo so predvsem nezadovoljstvo s trenutno službo ali ekipo ter višje sanje in želje, za lepšo in svetlejšo prihodnost. Na številnih podjetniških točkah, za pomoč podjetnikom, so prejeli kar veliko povpraševanja, ki so vsebovala vprašanje, ki se je glasilo: kako odpreti podjetje v Sloveniji?

Kadar razmišljate, da bi stopili na samostojno podjetniško pot, se poskusite obdati s čim več koristnimi informacijami, nasveti in možnostmi, ki vam bodo odprle številna vrata in vam odgovorila na veliko vprašanj.

POSLOVNA TOČKA

Kako začeti svojo samostojno pot?

Kadar ste odločeni, da boste za določene storitve oz. izdelke odprli s. p. ali d. o. o., vendar še ne veste, kako odpreti podjetje, se je najprej treba lotiti iskanja določenih informacij, ki jih boste najlažje dobili na vseh poslovnih točkah (kot so VEM, SPOT in podobne).

Ko pridobite pomembne informacije na svoja najpogostejša vprašanja, boste lažje in bolj samozavestno pristopili in se lotili zadeve celostno. Za vas smo izbrali nekaj najpogostejših vprašanj:

  • Naj odprem s. p. ali d. o. o.?
  • Kaj potrebujem za ustanovitev podjetja?
  • Kakšne so odgovornosti samostojnega podjetnika za obveznost poslovanja?
  • Kakšni so stroški ob odprtju določene vrste (s. p. ali d. o. o.)?
  • Za kakšne dejavnosti potrebujem obrtno dovoljenje?

kako ustanoviti podjetje.12

Kaj se vprašati pred odprtjem svojega podjetja?

Seveda fizična oseba, ki nima izkušenj s prodajo ali ponujanjem storitve, ne ve, kako stvari tečejo, če bo uspelo, ali ne bo, kaj ponujati in kako odpreti podjetje. Vse to in še več so vprašanja, ki se zagotovo ponavljajo vsakemu, ki je na začetku svoje samostojne poti. Najbolj obetavna pot, da bo podjetje uspešno, je, da se pred vso javno razglasitvijo najprej odločite, kaj boste strankam ponujali oz. kakšno rešitev imate za njihove težave ali izzive.

Bo to storitev ali kakovosten izdelek? Ko imate ta odgovor, se pomaknete naprej in že sledi vprašanje, kdo potrebuje to storitev ali izdelek (podjetja, posamezniki – kakšna podjetja ali posamezniki). Tukaj že lahko naredite kratko raziskavo ciljnih skupin (starosti, njihovih interesov in podobno) ter raziskavo konkurence (kaj ponujajo, za kakšno ceno, kako nagovarjajo svoje stranke in podobno).

Ko imate vse potrebne odgovore in ste prepričani o svoji smeri, lahko greste podjetje registrirat.

Kako in kje poteka registracija?

Oseba, ki želi na sveže odpreti svoje podjetje, bodisi je to kot samostojni podjetnik (s. p.) ali kot družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.), mora z dokumentacijo pristopiti do javne uprave, kot sta poslovni točki: VEM ali SPOT, kjer lahko želeno registrira. Na točkah vam lahko dajo tudi vse ostale informacije, ki jih želite vedeti glede postopkov.

Sam postopek traja od 30 minut do ene ure in je popolnoma brezplačen.

Enako zadevo lahko uredite prav tako preko spleta, kar v njihovi virtualni pisarni, preko portala SPOT. Tam izpolnite potreben obrazec in ga enostavno oddate. Trajanje same registracije in celotnega postopka se razlikuje glede na težavnost prijave.

Registracijo s. p.-ja boste opravili hitro in enostavno, zaključena pa bo v nekaj dneh. Na drugi strani pa d. o. o. zahteva malenkost več podatkov in je sama registracija zato daljša ter zahtevnejša. Zaključi se v nekaj tednih.

kako ustanoviti podjetje (1)

Kakšne dokumente potrebujete ob registraciji podjetja?

Kadar boste podjetje registrirali preko spleta ali na fizičnem naslovu, je treba imeti pripravljene dokumente, kot so:

  • davčna številka,
  • osebni dokument ter
  • overjeno soglasje določenega lastnika hiše ali stanovanja, kjer boste prijavili svoj poslovni naslov (le-tega overite pri notarju ali na upravni enoti).

Dokument za izpolnitev, izjave lastnika objekta, lahko pridobite kar preko spleta v obliki PDF ali zanj zaprosite na poslovnih točkah. Ta izjava ima podlago, da vam lastnik objekta dovoljuje prijavo podjetja na njegovem naslovu. Izjavo oba zapečatita s podpisi.

Uspešna registracija in poslovanje

Po nekaj dneh ali tednih dobite na svoj elektronski naslov ali preko navadne pošte dokument, ki potrjuje vašo prijavo oz. registracijo podjetja. Vprašanje, kako odpreti podjetje, sedaj več ni tako tuje, kajne? Zdaj ste uradno zapisani na seznam in lahko poslujete. Od tukaj naprej vam svetujemo, da si pripravite dober poslovni načrt, kratkoročne ter dolgoročne cilje, vizijo in pa primerne cene za izvajanje prodaje svojih storitev ali izdelkov.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja