dnevna odškodnina3

Če najprej povzamemo, kaj je dnevna odškodnina, bi rekli, da je to zavarovalnina, ki vam jo izbrana zavarovalnica izplača, kadar ste v aktivnem zdravljenju po poškodbi ali pa ste nezmožni za delo. Vendar da ste opravičeni do tega izplačila, morate imeti na dan nezgode tudi odprto veljavno polico za nezgodno zavarovanje.

Zagotovo se mnogi med vami sprašujejo, kakšna pa je sedaj razlika med navadno in omenjeno polico. No, razlika je ta, da za slednjo ni potrebna odgovornost za nastanek škode. To pomeni, da je za nezgodo ter posledično poškodbo, oškodovanec odgovoren sam, ampak ima vseeno pravico do nadomestila. To ne velja v primeru, če si je namenoma prizadeval ali bil med tem tudi pod vplivom drog ali alkohola.

dnevna odškodnina2

Postopek za odobritev povračila

Da vam začne vse skupaj veljati, je najprej treba imeti sklenjeno zavarovanje za nezgodo, kjer vas navedejo kot upravičenca v primeru nezgode, za prejemanje nadomestila.

Za to potrebujete:

 • izbrano celotno dokumentacijo za pripravo vloge,
 • in izpolniti vlogo ter priložiti vso dokumentacijo.

Ko je to odobreno, je treba redno plačevati le-to, vsak mesec. Kadar pa pride do kakšne poškodbe, zavarovalnica črpa vire iz te vaše police in nato sledijo izplačila na vaš transakcijski račun.

dnevna odškodnina2.1

Kdaj ste upravičeni do izplačila in koliko znaša dnevna odškodnina?

Do tega, da dobite dnevno izplačilo, ste upravičeni takrat, ko imate sklenjeno zavarovanje za telesne poškodbe. Zavarujete se lahko preko svojega podjetja, torej tam, kjer delate, ali pa si to uredite izven podjetja. Pri tem specifičnem zavarovanju je točno določen znesek, ki se vam, v primeru nezgode izplača glede na to, koliko dni ste aktivno zdravljeni ali onesposobljeni za delo.

To ne velja v primeru, kadar ste sami sebi posredovali poškodbo ali kadar ste med poškodbo pod vplivom raznih prepovedanih substanc, kot sta alkohol in droga.

Koliko znaša dnevna odškodnina? V praksi se izplačuje, za to vrsto, na dan od 5 do 15 €. Je pa čisto odvisno od mesečnega pologa, saj višje, kot je zavarovanje, višje je izplačilo. Imate pa tudi dodatne možnosti, torej da razširite tako imenovano ponudbo še na to, da odškodnina krije vse bolnišnične dni, smrt, invalidnost in več.

dnevna odškodnina3.1

Kaj pa vse vključuje zahtevek za izplačilo?

Kadar se poškodujete na delovnem mestu ali izven delovnega mesta in ste:

 • bolnišnično odsotni od dela,
 • ali celo ne zmožni za delo,
 • v času rehabilitacije,
 • fizioterapije, počitka doma,
 • obisk pregledov.

Zgoraj naštete veljajo samo za mlade ljudi do upokojitve, ko pa ste v pokoju, pa se polica upošteva le za aktivno zdravljenje.

Ta vrsta odškodnine uveljavlja do 200 dni, kar je tudi zgornja meja za izplačilo po zavarovalni polici. Svetujemo vam, da v primeru hujše poškodbe preverite, koliko dni vam polica krije, in v primeru, da je potrebno dolgotrajno zdravljenje, poskusite uveljavljati, kolikor je mogoče. Namreč ko se zdravljenje zaključi, le-te več ne morete uporabiti.

dnevna odškodnina21

Primeri za odpravnino

Kadar sklenemo takšno vrsto zavarovanja, pomeni, da nam krije tudi druge stvari in jo lahko uveljavljamo pri:

 • prometni ali delovni nesreči,
 • poškodbe na igrišču ali kopališču,
 • ugrizi psa ali divje živali,
 • razni zlomi, ureznine,
 • poškodbe na smučiščih in podobno.

Za to, koliko znaša dnevna odškodnina, lahko izračunate tudi sami, in sicer tako, da:

 • (višino dnevnega zneska) x (število aktivnih dni zdravljenja/ nezmožnosti za delo) = Skupen znesek nadomestila.

Tukaj vam polagamo na srce, da previdno in natančno preberete dokumentacijo in preverite, koliko znaša dnevna odškodnina, in da so vključeni vsi potrebni parametri, v okvirjih poškodb, ki se lahko zgodijo na dnevni bazi. Ker imajo dandanes zavarovalnice združena različna zavarovanja, je dobro poznati osnovo in vedeti, kaj je treba zavarovati in kaj ne ter tudi kaj vse je všteto v to vrsto izbranega zavarovanja.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja