uvoz avtomobilov iz italije

Razširite svoje iskanje novega avta preko meja in pretehtate možnost uvoza iz bližnjih držav, kot so Italija, Nemčija ali Francija. Danes je naročilo rabljenih avtomobilov iz tujine precej pogosta praksa med iskalci novih avtov. Če imate pomislek, da se boste opekli ali računate, kolikšen je DDV na rabljena motorna vozila boste plačali, se obrnite na preverjenega in kakovostnega posrednika, s katerim bo nakup avta povsem varna in zanesljiva izbira. Ker gre za široko področje, se lahko hitro znajdete v pasti prevarantov, še posebej, če ne obvladate tujega jezika. Zato se za uvoz iz Italije obrnite na https://narociavto.si/, ki vam bo pomagalo tudi pri urejanju dokumentov in plačilu DDV na rabljena motorna vozila.

uvoz avtomobilov iz italije1

Zakaj po avto v drugo državo?

Ljubitelji in poznavalci avtomobilizma se za naročilo avta v drug državi odločajo zaradi številnih razlogov. Večja in bolj raznolika ponudba je zagotovo eden ključnih izmed teh. Veliko starejših avtov pri nas se ne more pohvaliti z nizkim številom prevoženih kilometrov, kar pa tistim, ki iščejo novejši model in sodobno opremo, ne daje veliko izbire. Prav tako je izbira dobro ohranjenih in novejših modelov zelo omejena. V tujini je situacija nekoliko drugačna, posamezniki ali podjetja nove avtomobile že po nekaj mesecih ali letih zamenjajo za novejše modele, stari, dobro ohranjeni pa pristanejo na trgu rabljenih avtov. Največ avtomobilov se uvaža iz Nemčije in Francije, pa tudi iz naše zahodne sosede. Za uvoz iz Italije se največkrat odločajo ljubitelji italijanskih znamk. Razlog za nakup avta v tujini je velikokrat tudi boljša ponudba za dan denar. Namreč, tudi če za avto odštejete primerljivo ceno kot v Sloveniji, boste za to najverjetneje dobili avto z boljšimi funkcionalnostmi, manj prevoženimi kilometri in boljšo dodatno opremo.

uvoz iz italije

Rabljena vozila in uvoz iz Italije

Cene avtomobilov v naši zahodni sosedi na splošno niso bistveno drugačne od cen drugod po Evropi, saj je tudi njihov DDV na rabljena motorna vozila enak našemu, 22 %. Kot smo že omenili, je ena izmed glavnih prednosti, zakaj izbrati uvoz iz Italije, je širša ponudba in lažji dostop do prestižnih avtomobilskih znamk. Za uvoz iz Italije se je najbolje obrniti na preverjeno podjetje, ki se specializira za to dejavnost, ima izkušnje ter dobro pozna tamkajšnji trg in zakonodajo. Čeprav zastopništvo predstavlja dodatni strošek ob nakupu avta, pa si lahko ta strošek predstavljate kot naložbo v preglednost, pošteno ponudbo in zanesljivost, da boste dobili točno to, kar iščete.

uvoz avtomobilov iz italije

Postopek naročila in prejema avta iz tujine

S sodelovanjem s specializiranim podjetjem za iskanje in uvažanje avtomobilov iz tujine lahko pridobite tudi hitro in enostavno rešitev za uvoz iz Italije. Ko enkrat izberete želen model avtomobila, se vse nadaljnje postopke in administracijo prevzamejo in izpeljejo namesto vas. To vključuje vzpostavljanje stika s prodajalcem, pogajanje o ceni ter organizacijo celotnega transporta vozila v Slovenijo. Poleg tega se skrbno posvetijo urejanju vseh potrebnih administrativnih postopkov, kot so homologacija, zastopanje pri FURS-u ter obračun DDV na rabljena motorna vozila. Sklenejo tudi zavarovanje, podaljšajo tovarniško garancijo in poskrbijo za registracijo, pri čemer se vedno trudijo, da bi vam priskrbeli najboljše možne ponudbe.

DDV na rabljena vozila

Postopek naročila avta bi poenostavljeno lahko orisali v nekaj korakih:

  • izpolnitev obrazca s povpraševanjem pri ustreznem ponudniku;
  • izbira znamke avta, oprema, specifikacije, barva in model;
  • glede na vaše želje bodo pregledali ponudbo ter vam pripravili vsaj 3 primerne ponudbe z natančnimi opisi, zgodovino servisov, detajlnimi fotografijami in končno ceno do registracije v Sloveniji;
  • izmed teh izberete tisti avto, ki vam najbolj ustreza in izvedete plačilo z gotovino, leasingom ali kreditom,
  • medtem podjetje za vas uredi vse administrativne postopke, od transporta, stroškov, homologacije, registracije, zavarovanja ipd.,
  • ko avto prispe v Slovenijo, ga le še odpeljete in uživate v vožnji.

Vse o DDV na rabljena motorna vozila

Čeprav v Evropski uniji velja prost pretok blaga, je eden največjih ovir za naročilo avta v tujini davek. DDV na rabljena motorna vozila je določen kot seštevek obveznosti glede na izpust CO2 in obveznosti glede na emisijski standard EURO, oboje v odvisnosti od vrste goriva, ki se uporablja za pogon. Za avte iz druge roke se izračunani davek plača v predpisanem odstotku, določenem glede na starost avta. Čeprav se sliši mikavno, pa se plačilu tega stroška ne splača izogniti, saj so kazni precej visoke, medtem ko vas bo strošek stal nekaj deset evrov.

uvoz avtomobilov

Kolikšen je DDV na rabljena motorna vozila pri nas?

Od 1. januarja 2021 se davek za osebne avtomobile računa skladno s tremi lestvicami. Znesek se izračuna po naslednji formuli: (Obveznost glede na izpust CO2 – tabela A + obveznost glede na emisijski standard EURO – tabela B) x odstotek davka na motorna vozila – tabela C. Tabele so na voljo na spletu. Ker se sliši kompleksno, raje na spletni strani poiščite številne kalkulatorje, ki vam bodo natančno izračunali končni strošek, povrhu pa še informativno oceno vseh ostalih nastalih stroškov, vse do registracije v domači državi.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja