notranje oblikovanje

Kot že verjetno veste, lahko za svoje počutje največ naredite sami. Poleg skrbi za fizično zdravje z zdravo prehrano, redno telesno dejavnost, izogibanje alkoholu in skrbjo za uravnoteženo življenje brez stresa pa med nekatere najučinkovitejše ukrepe zagotovo spada tudi urejanje bivalnega prostora.

Ni pa dovolj, da je prostor zgolj estetsko dovršen. Za boljše počutje boste največ naredili, če si boste dom uredili tako, da je karseda prilagojen vašim osebnim potrebam, ki odražajo vaš življenjski slog. Tu pa vam lahko priskoči na pomoč arhitekt za notranjo opremo podjetja Kreatif design, ki bo poskrbel za vam prilagojeno notranje oblikovanje: http://www.kreatif-design.com/sl/notranje-oblikovanje/.

Pogosto je prenova posledica želje po spremembi

Veliko ljudi se ravno v spomladanskem obdobju odloča za korenite spremembe v svojem življenju. To se odraža tudi v vsakoletnem povečanem prometu v prodajalnah z gradbenim materialom in z vsem potrebnim za prenovo doma. Številni si namreč želijo boljšega spanja, nove kuhinje, ki bo bolj odražala njihove kulinarske sposobnosti, ali pa se morda želijo znebiti vlage v stanovanju.

Vse več pa je predvsem takšnih posameznikov, ki vstopajo v neko novo življenjsko obdobje in želijo s spremembo življenjskega okolja podpreti svojo interno spremembo tudi od zunaj. Tako lahko premišljeno notranje oblikovanje močno prispeva predvsem k boljši izrabi prostora, obenem pa na ta način izboljšate kakovost bivanja.

Kaj lahko za vas naredi arhitekt za notranjo opremo?

Pogosto vemo, da nekaj moramo spremeniti v prostoru, a ne znamo točno opredeliti kaj in kako. Če ste se znašli pred težko odločitvijo in tehtate med tem, ali bi raje več investirali v dražje pohištvo ali pa bi za pomoč raje poprosili strokovnjaka, se verjetno sprašujete, kaj sploh počne arhitekt za notranjo opremo oziroma notranji oblikovalec.

notranje oblikovanjeNjegova osrednja naloga je predvsem ta, da s svojo zasnovo najbolje izkoristi ponujeni prostor. V primeru majhnega in nefunkcionalnega stanovanja vam lahko strokovnjak za notranje oblikovanje s svojimi rešitvami pomaga ustvariti vtis, da ste v večjem stanovanju. Pri iskanju najučinkovitejših rešitev, s katerimi bi pridobili na funkcionalnosti, je namreč njegov glavni cilj, da s premišljeno postavitvijo predvidi vse potrebne funkcije posameznih prostorov in ponujeno kvadraturo optimalno izkoristi.

Če tudi vi spadate med tiste, ki živijo na majhni površini, a imajo preveč stvari, ki jih nimajo kam dati, vam bo arhitekt za notranjo opremo lahko predlagal domiselne ideje za postavitev posebnih predelov za odlaganje stvari, da vam te nikoli več ne bodo v napoto. Ko je rešen problem funkcionalnosti, se lahko strokovnjak za notranje oblikovanje posveti še estetskemu vidiku.

Kakšno znanje je potrebno za opravljanje poklica?

Gre pravzaprav za multidisciplinaren poklic, pri katerem je pomembno imeti več različnih znanji in veščin z različnih strokovnih področij. Arhitekt za notranjo opremo mora namreč znati ustvariti ne le uporabne, temveč tudi estetsko privlačne arhitekturne prostore znotraj določenega objekta. Mora biti sposoben delovati tako v hišah kot tudi v stanovanjskih, javnih in komercialnih prostorih, prav tako pa lahko skrbi za zasnovo ali prenovo vseh drugih poslopij, kot so restavracije, hoteli, trgovine in podobno.

Arhitekt za notranjo opremo pa mora tudi imeti dobre komunikacijske veščine, saj sodeluje z različnimi posamezniki, ki so vključeni v zelo raznolika življenjska ter delovna okolja. Obenem pa je od njega odvisno delovanje tudi drugih gradbenih in inženirskih strokovnjakov, kar pomeni, da mora znati reševati tudi dileme s strokovnjaki na področju prometa, elektroinštalacij, kot tudi akustike in ergonomije.

Kako ustvariti kakovostnejši bivalni prostor?

notranje oblikovanjeKo gre za estetski vidik, morajo strokovnjaki za notranje oblikovanje delovati predvsem z vizijo izpolnjevanja potreb svojih strank. Pri iskanju najboljših estetskih rešitev pa se mora znati prilagoditi idejam svojih naročnikov ter pri tem sodelovati s strokovnjaki, da bodo našli najboljše načine za uresničitev teh idej. V svojem snovanju morajo predvsem imeti v mislih harmoničen videz prostora, ki ne sme vplivati na funkcionalno razporeditev vseh elementov.

Obenem mora notranje oblikovanje omogočiti enostavno premikanje v prostoru, z namenom, da se med gibanjem predvsem skrajša pot med posameznimi najpogosteje uporabljanimi elementi. Pomembno je tudi doseganje skladnosti z vnaprej dogovorjenimi načrti. Končni cilj pa je funkcionalen in estetsko dovršen prostor, ki omogoča kakovostno bivanje glede na osebni življenjski slog.

Ključnega pomena je sodelovanje med vsemi udeleženimi v procesu

Poleg tega, da mora arhitekt za notranjo opremo projekt popolnoma prilagoditi željam stranke, mora obenem poskrbeti tudi za iskanje najbolj praktičnih in funkcionalnih rešitev za urejanje prostora. Pri tem pa mora biti sposoben najti tudi ustrezen način, da te rešitve predlaga oziroma priporoči ter svojo odločitev ustrezno argumentira. Nujno je namreč stranki na pravi način predstaviti svoj predlog za funkcionalno ureditev prostora, ki vključuje tudi ergonomsko umeščenost in estetsko vrednost predmetov.

V prvi vrsti je predvsem pomembno, da izvajalec del za notranje oblikovanje vzpostavi zaupen in odprt odnos s stranko. Le z skrbno vzpostavljenim sodelovanjem, ki temelji na medsebojnem zaupanju, je možno ustvariti končni projekt, ki bo ustrezal vsem zahtevam stranke. Obenem pa je potrebno ohranjati dober odnos tudi z vsemi podizvajalci, ki so ključni deležnik pri marsikaterem projektu. Najboljše strokovnjake, ki vam bodo znali svetovati, lahko poiščete na spletnih straneh arhitekturnega biroja Kreatif design.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja