peta bolezen.11

Gre za blago obliko izpuščaja, ki se mu znanstveno reče erythema infectiosum oziroma infekcijski eritem. Običajno se skozi vse leto pojavljajo posamezni primeri v obliki manjših izbruhov, največkrat predvsem pozimi in spomladi. Zbolevajo lahko tudi odrasli, vendar je najpogostejša peta bolezen pri otrocih od petega do petnajstega leta.

Oboleli se običajno okuži s parvovirusom B19, ki se prenaša na več načinov, in sicer je to lahko kapljično med izločanjem vsebine zgornjih dihal in ustne votline ali pa pride do prenosa preko okuženih površin. Do okužbe pa lahko pride tudi preko neposrednega stika med dvema osebama, kar torej pomeni prek stikov znotraj družine ter v šolah in vrtcih. Prenos parvovirusa B19 pa je možen tudi s krvjo oziroma s krvnimi pripravki, ni pa možen z urinom ali blatom. Od okužbe do pojava izpuščaja lahko mine štiri do dvajset dni.

peta bolezen

Kdo je najbolj dovzeten za okužbo?

Pravzaprav so okužbi izpostavljeni vsi, ki je niso še preboleli. Kdor jo preboli, pa večinoma pridobi tudi doživljenjsko odpornost oziroma imunost. Običajno so prvi znaki bolezni zelo podobni navadnemu nahodu, ko še ni izpuščaja. Žal so oboleli najbolj kužni prav v tem času, ko peta bolezen še ne izzove izpuščaja. Nato se skupaj z izpuščajem lahko pojavijo še bolečine v sklepih, možno je tudi otekanje.

Ko se izpuščaj pojavi, oseba ni več kužna za okolico, zato lahko takrat normalno opravlja svoje vsakodnevne obveznosti, torej se odrasli lahko vrnejo v službo, otroci pa v vrtce in šole. Le tisti, ki imajo sicer oslabljen imunski sistem, lahko ostanejo kužni še dlje časa, zato je priporočljivo, da vsi z oslabljenim imunskim sistemom ostanejo dlje časa doma.

peta bolezen.1

Kako se kaže peta bolezen pri otrocih?

Pri večini obolelih se simptomi pojavijo približno štiri do štirinajst dni po okužbi in so običajno dokaj blagi. Predvsem je pogost izcedek iz nosu, ki ga lahko spremlja glavobol, možna je tudi povišana telesna temperatura, skratka gre za simptome zelo podobne navadnemu prehladu. Več kot četrtina okuženih pa je brez simptomov.

Otrok se lahko še nekaj dni počuti slabo, se poti in ima vročino, nato pa se pojavi tipičen rdečkast izpuščaj na licih, ki spominja na obliko metulja ali na rdečico po klofuti. Izpuščaj se lahko kasneje razširi še na roke ali noge ter trup. Lahko je zelo srbeč, sploh če se pojavi na podplatih. Lahko izgine že po enem tednu oziroma po desetih dneh, lahko pa se potem še ponovi in vztraja še več tednov. Pri odraslih so pogoste bolečine in otekline v sklepih, tudi na splošno je pogosto pri njih potek okužbe težji kot pri mlajših.

peta bolezen111

Okužene nosečnice morajo nujno k zdravniku

Večinoma velja, da obolela oseba ne potrebuje posebnega zdravljenja, kar še posebej velja za mlajše otroke, medtem ko starejši morda lahko trpijo za bolečinami v sklepih. Možni so tudi drugi zapleti, sploh če se okuži nosečnica, ki lahko ogrozi plod, saj se parvovirus B19 lahko prenese nanj.

Če pride do okužbe v nosečnosti, je nujen pregled pri zdravniku, saj parvovirus zavira nastanek rdečih krvničk, kar lahko predstavlja še dodatno nevarnost sploh za tiste, ki so že slabokrvni in jim rdeče krvničke lahko začnejo hitreje propadati.

Zdravljenje in preprečevanje okužb

Zdravil ali cepiv za to bolezen še nimamo, zato je predvsem pomembno preventivno ravnanje. Tako kot velja pri ostalih okužbah, je tudi v tem primeru pomembno, da v primeru okužbe z ustreznimi ukrepi zmanjšamo možnost, da bi se peta bolezen širila med ljudmi.

Tako je zelo pomembno, da oboleli ostane doma v času kužnosti, in poskrbi za temeljito in pogosto umivanje rok z vodo in milom ter uporabo lastnega jedilnega pribora. Priporoča se tudi pokrivanje ust med kihanjem ali kašljanjem, predvsem pa naj se ne dotika ust, oči ali nosu. Vsi družinski člani, ki delijo skupno gospodinjstvo z obolelim, pa naj se izogibajo direktnemu stiku z njim.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja