oksidativni stres.2.d

Ko naše telo predeluje oziroma presnavlja kisik, ki ga dihamo, poteka postopek oksidacije. Iz tega kisika naše celice proizvajajo energijo. Med oksidacijo pa nastajajo tudi molekule, ki jim pravimo prosti radikali. Prosti radikali delujejo skupaj z molekulami v celicah, njihovo delovanje pa povzroča stres poškodbe na bližnjih celicah, kot tudi na mitohondrijih in DNK.

Sicer so prosti radikali normalni in imajo svojo vlogo. Vendar spodbujajo popravilo celic in lahko povzročijo škodo, če jih je preveč in lahko preobremenijo procese popravljanja. Ko se sprašujemo, kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti, moramo najprej razumeti postopek oksidacije.

oksidativni stres1

Kako poteka oksidacija in kdaj se sproži?

V našem telesu se odvija na milijone različnih procesov. Številni med njimi lahko povzročijo oksidacijo, predvsem takrat, ko je naše telo pod stresom, ali ko smo pod čustvenim stresom. Oksidacija lahko nastane takrat, ko se imunski sistem bori proti bakterijam, kar lahko povzroči nastanek vnetnih procesov.

Ravno tako lahko do nje pride, ko naše celice začnejo porabljati glukozo, da bi lahko pridobile potrebno energijo. Oksidacija pa lahko nastane tudi takrat, ko telo razstruplja škodljive oziroma strupene snovi, kot so na primer cigaretni dim, pesticidi, izpušni plini in podobno. Da bi razumeli, kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti, si lahko pogledamo tudi, kako pride do tvorbe radikalov v živih organizmih.

oksidativni stres

Povečana količina potencialno škodljivih snovi

Pri oksidativnem stresu gre pravzaprav za obliko kemičnega stresa, ki je sicer prisoten v živih organizmih. Do njega pa pride zaradi povečane količine potencialno škodljivih reaktivnih kisikovih zvrsti.  Mednje spadajo radikali in molekule s kisikom, ki reagirajo s sestavinami celice, pri tem pa lahko povzročijo nevarne spremembe. Kot že omenjeno, pride do patološkega stanja zaradi prevelikega števila radikalov, istočasno pa se lahko zmanjša tudi učinkovitost antioksidativnih sistemov.

Velja omeniti, da tudi v nekaterih normalnih okoliščinah lahko pride do nastanka radikalov oziroma drugih podobnih potencialno škodljivih reaktivnih kisikovih zvrsti, kot je na primer sinteza nekaterih hormonov ali normalna fiziološka presnova celic.

oksidativni stres.11

Kaj lahko še dodatno sproži nastanek prostih radikalov?

Preden odgovorimo na vprašanje, kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti, si poglejmo, kateri so najpogostejši dejavniki za nastanek. Med možnimi sprožilci namreč najdemo številne zunanje dejavnike, kot so na primer nekatere vrste kemikalij, različne oblike sevanja, določena zdravila, pesticidi, bakterije in virusi. Ti dejavniki lahko sprožijo povečano tvorbo radikalov. Če njihova količina postane prevelika, lahko to pomeni tudi uničenje celic.

Niso pa le zunanji dejavniki tisti, ki lahko sprožijo ta proces, saj vzroke lahko najdemo tudi v samem telesu. Tako je lahko možen sprožilec tudi debelost in nekatere bolezni, zaradi katerih pride do povečane stopnje celične presnove, kot sta na primer sladkorna bolezen in rak. Do povečanega števila radikalov pa lahko pripelje tudi prevelika telesna obremenitev pri osebi, ki ima oslabljen oziroma neprilagojen obrambni sistem, ki ne more tvoriti dovolj antioksidantov.

Je dovolj samo povečan vnos antioksidantov?

Vsekakor je najprej potrebno povečati vnos količine antioksidantov. Vendar to ni dovolj. Če razumemo, kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti, potem moramo nujno tudi zmanjšati možnost za izpostavljenost oksidaciji. Kako lahko to storimo?

Glede na to, da se oksidacija poveča prav takrat, ko smo pod stresom, ali ko smo izpostavljeni različnim okužbam oziroma strupenim snovem, potem se moramo tem dejavnikom tveganja izogniti. Najboljši način je predvsem izbira zdrave, ekološko pridelane hrane in izvajanje ukrepov za zmanjševanje stresa. Izogibajte se predelani hrani in sladkorju, poskrbite za dovolj gibanja in se izognite prehladom in drugim okužbam. Priporočljive so aktivnosti, ki sproščajo, kot je sproščujoč sprehod v naravi ali joga, meditacija. Zelo pomembno pa je tudi, da telesu omogočite dovolj počitka. Le tako se bo lahko dovolj hitro regeneriralo in se ubranilo pred škodljivimi dejavniki.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja