unikatna keramika (1)

Ko se odločamo za prenovo katerega koli prostora v domu, je izbira vgradnih kosov precej težka izbira. Velikokrat smo pod vplivom trendov in aktualnih modnih smernic notranjega oblikovanja, ki so nam všeč v enem trenutku, vendar se jih lahko hitro naveličamo. Zato se pri izbiri kosov, ki jih ne moremo zamenjati skozi noč, raje držite pravila, da izberete nevtralne in brezčasne kose, barve ali materiale, ki jih naj dopolni unikatna keramika (https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/unikatna-keramika) ali drzni kosi, s katerimi dosežete želen učinek. V nadaljevanju se bomo osredotočili na ploščice za kopalnico (https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/ploscice-za-kopalnico) – predvsem na to, kakšni so trendi, razlike in nekaj trikov, ki vam pridejo prav pri opremljanju enega najbolj pomembnih prostorov v vašem domu.

unikatna keramika1

Trendi na področju opremljanja

Ne glede na to, ali opremljate veliko ali majhno kopalnico, z malce domišljije, poznavanja prostora in trendov boste ustvarili prostor, v katerem se boste počutili več kot odlično. Čeprav morda pri postavitvi ključnih kosov sanitarne opreme nimate veliko izbire, pa je toliko več možnosti ko izbirate stenske ali talne obloge, barve, materiale in oblike. Med izbranimi materiali še vedno prevladujejo naravni materiali, kot je glina in kamen, dopolnjena z elegantnimi dodatki, kot sta marmor ali les. Odvisno od velikosti prostora, še vedno so priljubljene tako ploščice za kopalnico večjih dimenzij kot majhne, predvsem unikatna keramika, s katero poskrbite za popestritev prostora. Tudi pri barvah je dovoljeno vse, od klasične bele, bež in zemeljskih tonov do nekoliko bolj drznih barvnih odtenkov, zlate, črne in pisane.

ploščice za kopalnico1

Kakšne ploščice za kopalnico izbrati?

Kakšno obliko, velikost ali barvo si zamislite, takšno je skoraj zagotovo tudi mogoče dobiti. V osnovi ploščice delimo na stenske in talne, pri čemer so slednje odpornejše in izdelana tako, da prenesejo visoke obremenitve. Kar se tiče velikosti, obstajajo različne velikosti – od majhnih mozaik formatov, ki imajo predvsem dekorativno funkcijo, srednjih formatov in velikih formatov (stranica več kot 50 cm). Tudi pri oblikah je izbira pestra – največkrat so podolgovate ali kvadratne, lahko pa tudi pet, šest ali večkotne. Če vam je všeč unikatna keramika, se najdejo tudi kakšni bolj edinstveni kosi ali celo takšni nepravilnih oblik. Ploščice za kopalnico so iz različnih materialov in različnih obdelav – lahko so popolnoma gladke ali s profilom. Končna obdelava dopušča ogromno možnosti, od naravnega videza do barvanih kosov, poslikav do tudi posnemanja drugih materialov kot so kamen, les ali teraco.

Glinene ali porcelanaste obloge?

Pri izbiri marsikdo sploh ne pomisli na material, iz katerega so ploščice za kopalnico izdelane. V osnovi so lahko izdelane iz keramike ali porcelana, ki sta med seboj podobna, vendar različna materiala. Ključna razlika med obema je v količini vode, ki jo lahko absorbirata. Prve ploščice so izdelane iz rdeče, rjave ali bele gline, so mehkejše, enostavnejše za polaganje, cenejše in dopuščajo izdelavo različnih vzorcev. Porcelanaste ploščice so izdelane iz bele gline, peska ali glinenca, so trše in odpornejše, največkrat na voljo le v osnovnih izvedbah s preprostim dizajnom, primerne pa so za uporabo v notranjih in zunanjih prostorih.

ploščice za kopalnico

4 pravila, ki jih morate upoštevati

Ne glede na to, kakšne ploščice za kopalnico ste izbrali, pri tem je dobro upoštevati naslednja pravila:

  • Držite se barvne sheme. Izberite barvo, ki vam je všeč. Ne kombinirajte preveč različnih barv, največ 2-3, opcijsko tudi 4. Barve naj bodo kompatibilne med seboj (monokromatske, analogne, komplementarne ipd.). Ne pozabite, da barve izzovejo čustva, tako da izberite takšne, ki bodo prostor naredile prijeten.
  • Dovolite si biti drzni. Igrajte se z oblikami in velikostmi, vendar ne več kot dvema oz. tremi različnimi elementi. Pri tem upoštevajte tudi druge materiale, ki se bodo pojavljali v prostoru (les, steklo ipd.).
  • Premislite, kakšno fugirno maso boste izbrali.Največkrat se ta izbere v odtenku barve ploščic, lahko pa izberete tudi nekoliko drugačne barve in s tem dosežete edinstven videz.
  • Kombinirajte različne izglede, vendar ne na račun funkcionalnosti. Visoki sijaj in gladka površina morda izgleda prefinjeno, vendar ni prijetna za hojo. Majhne ploščice izgledajo čudovito pod tušem, vendar zahtevajo tudi več truda pri čiščenju. Upoštevajte pravilo notranjega oblikovanja: najprej funkcionalnost, nato udobje in varnost, šele nato cena in estetika.

unikatna keramika2

Kaj pa unikatna keramika?

Tako za majhne kot za velike prostore je unikatna keramika prijetna popestritev prostora. S premišljeno vgraditvijo lahko hitro dosežete čudovit vizualni učinek. Še posebej priljubljena je unikatna keramika s 3D učinki in površino ter unikatna keramika z orientalskimi poslikavami in vzorci. Ponavadi se jih vgrajuje tam, kjer želite, da se ustavi oko oz. kateri del prostora želite poudariti (npr. za ogledalom ali pod tušem). Z unikatnimi kosi nikar ne pretiravajte, pri doseganju edinstvenega izgleda pa upoštevajte pravilo manj je več.

unikatna keramika1.1

Od polaganja je odvisen končni izgled

Marsikdo vidi samo izbiro barve ali materiala, čeprav je tudi od kakovosti polaganja odvisno, kakšen izgled bo imel prostor na koncu. Čeprav se zdi enostavno, je polaganje precej zahtevna naloga, za katero je potrebnega veliko znanja in kar nekaj izkušenj, zato svetujemo, da za izvrsten končni izdelek to delo prepustite profesionalcem.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja