Snovi, ki jih vnašamo v svoje telo, ne vplivajo le na delovanje prebavil in mišic, temveč tudi na naše možgane in kognitivne sposobnosti, od razmišljanja in pomnjenja do koncentracije. Najboljša hrana za možgane je raznovrstna, polnovredna hrana, ki izključuje predelana živila z dodanimi sladkorji in nezdravimi maščobami, je bogata z vitamini, minerali in drugimi življenjsko pomembnimi snovmi. Poleg uravnoteženega prehranjevanja pa je za zdravje naših možganov potrebno še kaj več kot zgolj polnovredni obrok – od gibanja in zadostnega počitka do umskih aktivnosti in kognitivnega treninga.

Glukoza, železo, minerali in vitamini

Za vzdrževanje zdravih in funkcionalnih možganov sta osrednjega pomena stabilna raven glukoze v krvi ter zadostna količina železa, mineralov in vitaminov kot tudi zdravih beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin. Na vašem jedilniku naj se torej čim večkrat znajdejo polnovredna, nepredelana živila.

hrana za možgane hills

Idealna hrana za možgane so poleg svežega in sezonskega sadja in zelenjave zdravih maščob polni oreščki in semena, ribe in pusto mesto, nepredelani mlečni izdelki ter voda in zeliščni, nesladkani čaji. Zgolj zdrava hrana pa za možgane ni dovolj, poskusimo se znebiti tudi navad, ki jim škodujejo – naj gre za prepogosto uporabo informacijskih tehnologij, kajenje ali prekomerno uživanje alkohola.

Trening, trening in še enkrat – trening

Za ohranjanje kognitivnih funkcij pa zgolj zdravo prehranjevanje ne zadostuje. Naj gre za učenje novih jezikov, branje, pisanje ali ustvarjanje – kognitvni trening je osrednjega pomena pri vzdrževanju naših umskih sposobnosti. Danes so nam na voljo raznolike vaje za krepitev kognitivnih funkcij – od matematičnih vaj do motorične vadbe.

Za optimalno delovanje možganov, na katere negativno vpliva tudi stres, je priporočljiva tudi meditacija – z redno prakso le-te bomo izboljšali svojo koncentracijo in spomin in lažje dosegli zbranost. Ob vseh naporih pa ne pozabimo tudi na smeh in sprostitev – serotonin, t. i. hormon sreče, je osrednjega pomena za posameznikovo dobro počutje.

S kisikom najbogatejša hrana za možgane – telovadba!

Dokazano je, da imajo osebe z boljšo telesno pripravljenostjo in tisti, ki so pogosto fizično aktivni, veliko boljše umske sposobnosti. Gibanje namreč nima pozitivnega vpliva le na številne telesne funkcije, pomembno je tudi za naše možgane.

tek za boljše delovanje možganov

Fizično aktivni ljudje imajo hitrejšo in bolj intenzivno možgansko aktivnost, ki doprinaša k boljši koncentraciji in spominu, gibanje pa je osrednjega pomena pri preprečevanju in lajšanju psihičnih motenj in težav, kot sta depresija in anksioznost, učinkovito pa je tudi zoper nevrodegenerativnih bolezni kot je denimo demenca. S kisikom najbogatejša hrana za možgane je tako nedvomno sprehod ali lahkoten tek po bližnjem travniku ali gozdu.

Kvaliteten spanec in počitek

Dober spanec je osrednjega pomena za ohranjanje zdravja našega telesa in uma. Še tako kvalitetna hrana za možgane ne more nadomestiti počitka, med katerimi se naše telo in z njim možgani regenerirajo. Pomanjkanje spanja ne vodi le v zmanjšano produktivnost, slabo počutje in motenj v koncentraciji, pozornosti in spominu, negativno vpliva tudi na naš imunski sistem.

Poleg dovolj ur spanja – odrasli naj bi spali najmanj sedem ur na dan – poskrbimo tudi za njegovo kvaliteto: pred spanjem ne uporabljajmo računalnika in ne glejmo televizije, pred odhodom v posteljo pa se izogibajmo kofeinu, alkoholu, nikotinu in večjim obrokom.

Preverite tudi zakaj je uživanje prehranskih dopolnil priporočljivo za naše. Tukaj imata pomemben vpliv predvsem omega 3 in vitamin C. Več o tem lahko najdete v našem prispevku TUKAJ.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja