talne ploščice.2

Ko se odločate za menjavo talnih oblog, verjetno najprej pomislite na parket, laminat ali keramika. Ti materiali so najpogostejša izbira za opremo kuhinj, spalnic, dnevnih sob in kopalnic. Večina ljudi pa ne ve, da so nekatere keramične talne ploščice primerne tudi kot obloge zunanjih površin, kot so na primer balkoni in terase, pa tudi hodniki in stopnišča.

Če želite s prenovo okolice hiše doseči poseben učinek, se lahko poleg novih oblog odločite za dodatni dekorativni material. Večnamenski okrasni lomljenec se v prvi vrsti uporablja kot dekorativni element, a je primeren tudi za zastiranje. Na voljo so vam različne velikosti in številni barvni odtenki, ki si jih lahko ogledate tukaj: https://www.pietraproject.si/okrasni-kamen/lomljenci.

okrasni kamen lomljenec1

Kako izbrati pravi material?

Za opremo kopalnice boste poleg izbire novih kopalniških elementov in sanitarne opreme morali razmisliti tudi o zamenjavi stenskih in talnih oblog. Pri prenovi kopalnice je namreč veliko enostavneje, če se odločite za kompletno prenovo, ki vključuje tudi nove talne ploščice, če so stare že dotrajane.

Pred izbiro materiala se vsekakor morate odločiti najprej, za kakšen namen se uporablja prostor, ki ga prenavljate. Za kopalnice je namreč značilna visoka vlažnost in pogost pretok, saj jo uporabljate vsakodnevno. V primeru, da živite v veččlanskem gospodinjstvu, je frekvenca uporabe še toliko večja. Za dnevno sobo in spalnico boste zagotovo izbrali drugačne talne ploščice kot za kopalnico ali kuhinjo.

Temu primerna naj bo tudi izbira materiala, ki pogosto ni preprosta, saj so na trgu dostopne številne različne izvedbe oblog. Tako so na voljo prepričljive imitacije lesa, naravnega kamna in marmorja, vse bolj priljubljene pa so tudi talne ploščice v videzu betona.

okrasni kamen lomljenec

Visokokakovostne talne ploščice iz porcelan keramike

Pri izbiri keramike lahko ostanete pri klasičnih in nevtralnih vzorcih, kot so na primer različne izvedbe cvetnih motivov in geometrijskih likov v zemeljskih barvnih odtenkih ali v klasični sivi in črni ali beli barvi. V kar štirih različnih odtenkih sive so na voljo talne ploščice v imitaciji betona priznanega španskega proizvajalca, in sicer v beli, kremno beli, klasični sivi in grafitni sivi barvi.

Če iščete ustrezne materiale za zunanje površine, je prava izbira porcelan keramika v večbarvnih vzorcih, ki bodo zagotovo poživile vaš balkon ali teraso. Te keramične talne ploščice so na voljo v dimenziji 44 x 44 cm. Za zunanje površine pa je primerna tudi ratificirana porcelan keramika v beli barvi, ki je na voljo v dveh različnih dimenzijah, in sicer 40 x 80 ter 80 x 80 cm.

talne ploščice (1)

Kako okrasiti zunanje površine?

Terase, balkone in druge zunanje površine, na katerih lahko uživate na prostem ob toplejših mesecih, pa lahko okrasite na zelo unikaten način. Če imate vrt ali letno kuhinjo, ki potrebuje osvežitev, lahko prostore med pohodnimi ploščami zasujete s različnimi oblikami kamna, kot so prodniki ali lomljenec. Za razliko od travnatih površin je namreč takšno površino izredno enostavno vzdrževati, poleg tega pa na ta način poskrbite tudi za varen prehod med posameznimi deli vrta.

Izbirate lahko med številnimi različnimi oblikami okrasnega kamna, kot so na primer robniki, prodniki in škarpniki. Svojo teraso, letno kuhinjo ali bazen lahko polepšate s posebnimi oblogami iz kamna, medtem ko potke in obrobe lahko krasijo lomljenec ali prodniki.

talne ploščice.1

Kaj je lomljenec in kako se uporablja?

Gre za naravni material, nastane po posebnem postopku lomljenja kamna oziroma marmorja. Pri tem postopku pa je končni rezultat lomljen marmor v zelo različnih velikostih oziroma granulacijah. Pri naročilu tega materiala vam bo proizvajalec oziroma prodajalec ponudil več različnih granulacij, med katerimi izberete tisto, ki bi vam najbolje ustrezala.

Uporablja se kot zastirka, za nasutje, drenažo in tudi za utrjevanje terena. Naravni lomljenec se sicer pogosto uporablja za posipanje cestišč, da manj drsi, pa tudi za ureditev makadamskih poti. Zelo dobro se obnese na terenih, kjer je potrebna predpriprava za asfaltiranje, betoniranje in tlakovanje. A je hkrati zelo cenjen tudi kot dekorativni kamen.

okrasni kamen lomljenec3

Izbirate lahko med celo paleto barvnih odtenkov

Naravni lomljenec iz marmorja je na voljo v standardni beli, sivi in črni barvi, kot tudi v ostalih bolj barvitih variantah, kot so rumena, rdeča, rožnata, vijolična, rjava in tudi zelena ter modra. Izbirate lahko med številnimi dimenzijami, vse od velikosti med 1,8 in 3 mm do 70 oz. 120 mm. Naročite lahko eno manjše pakiranje, v katerem dobite vrečo s 25 kg kamna, ali pa večje pakiranje za 1.500 kg. Končna cena je nato tudi odvisna od velikosti oziroma granulacije, saj boste za enako težo plačali več, če boste naročili lomljenec večjih dimenzij.

Če želite zgolj poudariti okolico svoje hiše, bo prava izbira beli lomljenec, ki bo na zelo nevpadljiv način osvežil in osvetlil zunanje površine. Če imate veliko zelenja in temnejših elementov, bo s svojo belino predstavljal čudovit kontrast.

Za še bolj intenzivno poživitev dvorišča ali vrta poskrbijo toplejši odtenki, kot so na primer rumena, ognjeno rdeča ali vijolična, ki nikogar ne bodo pustile ravnodušnega. Namesto tlakovanja pa lahko tako tudi poskrbite za domiselno in tudi precej cenejšo dekoracijo, saj izbrani kamen namreč preprosto posipate po potkah na vrtu ali okoli hiše.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja