Potonike

Pomlad je pravi čas za sajenje nekaterih najbolj barvitih rastlin, ki zacvetijo ob začetku poletja in so lahko prečudovit okras zunanjih površin. Med njimi je vse bolj priljubljena dalija, ki je na voljo v številnih barvnih različicah in ponuja tudi pestro izbiro zelo različnih oblik cvetov.

Sadite jo lahko takoj po zmrzali, torej med marcem in majem, najbolje v drugi polovici maja. Cveti skozi celotno poletje in tudi še globoko v jesen, do oktobra. V višino lahko zrase tudi do 1 metra, zato so sadike primernejše za sajenje v vrtu. Zelo dobro pa se obnese nizkorastoča dalija v loncu, ki pa ga je treba postaviti na sončno lego.

Poleg prelepih barv pa lahko s pravo izbiro okrasnih rastlin poskrbite, da bo okoli vaše hiše tudi prijetno dišalo. Za to poskrbijo prekrasne potonike, ki so znane po svojem omamnem vonju. Njihova velika prednost je tudi ta, da gojenje ni preveč zahtevno, zato so primerne tudi za začetnike. Za ogled teh očarljivih cvetlic in še več informacij pobrskajte po spletnih straneh podjetja Cvetilnik: https://www.cvetilnik.si/shop/catalog/potonike.

dalija1.2

Dalija na tisoč in en način

Obstaja veliko različnih vrst dalij, ki se na prvi pogled med seboj zelo razlikujejo, ne le po barvi, temveč tudi po obliki cvetov. Tako ima na primer večina variant obilne, izrazito bogate cvetove v obliki krogle, medtem ko imata vrsti Fancy Pants in Verrone’s Obsidian osem tanjših cvetnih listkov v dveh različnih barvah, prva v živi roza barvi, druga pa v temno rjavi. Sicer pa so na voljo v beli, nežni roza, kričeče rdeči barvi ter številnih različnih dvobarvnih kombinacijah, kot na primer v rdeči in rumeni barvi ali beli in rdeči.

Dalija je trajnica in ima koreninski gomolj, ki ga običajno posadite na vrtu, lahko pa ga tudi uspešno gojite v loncu oziroma večji posodi. Vse več ljubiteljev okrasnega cvetja prav to rastlino izbere za gojenje na okenskih policah ali na balkonih.

dalija

Kakšno nego potrebuje dalija v loncu?

Kot že rečeno, zelo dobro se obnesejo, če jih sadite na prostem. Vendar morate s sajenjem počakati, dokler ne mine zmrzal in so zunanje temperature že toliko ustaljene, da ni možnosti za pozebo. Če vaša dalija spada med nižje rastoče, je najbolje, če posadite posamezne gomolje v skupinah. Višje rastline pa lahko sadite posamično. V tem primeru naj bo med posameznim gomoljem od 30 do 60 centimetrov razmika.

Gomolje prekrijte s 3-5 centimetri zemlje in dobro zalijte. Posajeni morajo biti na sončni legi, saj jim le ta omogoča zdravo in močno rast. Potrebno pa je tudi redno zalivanje in gnojenje, če želite, da bo vaša dalija bogato cvetela. Ker je lahko cvetov veliko, se lahko zgodi, da tudi hitro odcvetijo, zato je odcvetele cvetne koške potrebno odstraniti.

Vzgoje v loncih oziroma posodah pa se lahko lotite že zgodaj aprila. Gomolje je najbolje posaditi v 20-centimetrske posode, ki jih do polovice napolnite z zemljo, primerno za sajenje lončnic. Vanjo položite vodoravno gomolj in prekrijte s še nekaj zemlje, ki naj je bo vsaj 3 do 5 centimetrov. Tudi v tem primeru je potrebno na začetku obilno zalivanje. Takoj ko opazite prve poganjke, lahko posodo postavite na sončno mesto.

potonike

Potonike potrebujejo manj sončne svetlobe

Tudi te rastline zrasejo lahko do 90 ali do 100 cm. Ravno tako so primerne za sajenje v spomladanskem času, torej od marca do maja. Zacvetijo že zgodaj poleti. Na splošno za uspešno rast in lep razvoj cvetov potrebujejo sončno lego. Vendar za razliko od izrazito sončne lege, ki jo potrebuje dalija, potonike še bolje uspevajo v napol sončni oziroma polsenčni legi ter z zmerno oziroma srednjo stopnjo zalivanja. Priporočljivo je, da niso izpostavljene soncu ob močni opoldanski vročini, zato naj bodo takrat v senci.

Med vrtičkarji in ostalimi ljubitelji cvetlic so potonike zelo priljubljene predvsem zaradi svojega polnega videza in prečudovitega vonja cvetov. Ti so na voljo v številnih različnih intenzivnih rdečih in rožnatih odtenkih, pa tudi v bolj nežni beli in roza barvi. Nekatere oblike cvetov močno spominjajo na vrtnico.

potonike 2.1

Idealna lega in kakovost tal

Za potonike je torej pomembno, da niso izpostavljene premočni sončni svetlobi. Če boste izbrali idealno lego, se bodo cvetlice razvile v čvrste in trpežne rastline, njihovi tanki cvetovi pa bodo dlje časa ostali sveži in dišeči. Tudi potonike je najbolje saditi spomladi. Pomembno pa je tudi, da sadikam zagotovite dovolj prostora. S tem jim boste omogočili boljše pogoje za cvetenje.

Odlično uspevajo v prepustnih tleh, ki pa ne smejo vsebovati preveč humusa, saj jim bolj ustrezajo rahlo zbita, glinena tla. Priporočljivo je v zemljo vmešati nekaj peska, ki bo zmanjšal vlago v tleh. Preveč vlage namreč lahko hitro povzroči razvoj glivične bolezni, za katero so potonike zelo dovzetne. Zato je poleg izbire zemlje potrebna tudi previdnost pri zalivanju.

Predvsem je pomembno, da potonike redno zalivate prvo leto po sajenju. Šele potem, ko že razvijejo dolge in močne korenine, jih lahko zalivate bistveno manj. Ko so korenine dovolj razvite, jih je treba zalivati samo takrat, ko dlje časa ni padavin oziroma v sušnem obdobju. Če bi radi izvedeli več o vzgoji teh cvetlic, obiščite spletno stran Cvetilnik.

potonike 2

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja