katera okna izbrati1

Ko gradimo ali prenavljamo hišo, se nam poraja vprašanje katera okna izbrati. Obstajata dve glavni vrsti: lesena ali plastična okna. Prva so najpogostejša vrsta in so izdelana iz različnih vrst lesa. Druga so manj pogosta, vendar postajajo vse bolj priljubljena zaradi svoje trajnosti in energetske učinkovitosti. Obe vrsti imata svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da pred odločitvijo pretehtate svoje možnosti. Skrbno tehtanje možnosti vam bo pomagalo sprejeti najboljšo odločitev za vaš dom.  Začeli bomo z opisom prvih.

katera okna izbrati.1.1

Klasična izbira

Ko se sprašujemo, katera okna izbrati se lahko odločimo za klasično izbiro za domove in podjetja. Ponujajo topel, naraven videz, ki lahko dopolni vsak arhitekturni slog. So tudi trpežna, zato so odlična dolgoročna naložba. Če razmišljate o tem tipu stavbnega pohištva za svoj dom ali podjetje, morate upoštevati nekaj stvari. Prvič, lahko so dražja od drugih vrst. Vendar pa bodo trajala dlje in vam lahko na dolgi rok dejansko prihranijo denar. Drugič, zahtevajo nekaj več vzdrževanja kot druge vrste. Da bi jih zaščitili pred vremenskimi vplivi in poškodbami, jih boste morali redno barvati. In končno, lahko so dovzetna za gnitje in poškodbe zaradi žuželk, če niso ustrezno vzdrževana. Kljub tem morebitnim pomanjkljivostim imajo številne prednosti, zaradi katerih so odlična izbira za vsak dom ali podjetje. Z ustrezno nego bodo trajala več let ter še naprej zagotavljala lepoto in vrednost vaše nepremičnine.

katera okna izbrati.1

Potrebno je ustrezno vzdrževanje

Če ste odgovorili na vprašanje katera okna izbrati s prvo možnostjo, je treba v naslednjem koraku poskrbeti za njihovo pravilno vzdrževanje. Tukaj je nekaj nasvetov, kako to storiti: redno jih pregledujte, da odkrijete morebitne znake poškodb kot so razpoke ali deformacije. Če odkrijete poškodbe, jih takoj popravite, da preprečite nadaljnje propadanje. Vzdržujte jih čista, tako da jih redno umivate z milom in vodo. Pred vremenskimi vplivi  jih zaščitite tako, da jih vsakih nekaj let premažete z lakom. S tem boste preprečili dostop vlage in gnitje. Z upoštevanjem teh nasvetov jih lahko ohranite v dobrem stanju še vrsto let.

vkatera okna izbratii

Modernejša izvedba ima številne prednosti

Ko razmišljate o tem, katera okna izbrati, se zavedajte, da ima modernejša vrsta imajo številne prednosti pred klasično obliko. So veliko lažja, zato jih je lažje namestiti in odstraniti. Zagotavljajo tudi boljšo izolacijo pred vročino in mrazom. Na voljo so v različnih slogih, ki ustrezajo vsakemu dekorju doma ali pisarne. Vendar pa imajo tudi nekaj slabosti. Sčasoma lahko porumenijo in niso tako trpežna. To je posledica številnih dejavnikov, med drugim izpostavljenosti sončni svetlobi in drugim virom UV svetlobe ter prisotnosti kemikalij v okolju. Čeprav rumenenje ni estetsko prijetno, to ne pomeni nujno, da je stavbno pohištvo poškodovano ali da ga je treba zamenjati.

katera okna izbrati

Odstranjevanje porumenelosti

Če so začela rumeneti, lahko naredite nekaj stvari, s katerimi boste poskusili obrniti ta proces. Ena od možnosti je uporaba čistila, ki je posebej zasnovano za čiščenje te vrste stavbnega pohištva. Druga možnost je, da za čiščenje uporabite raztopino kisa. Raztopino pripravite tako, da v steklenički z razpršilnikom zmešate enaka dela kisa in vode. Nato jo preprosto razpršite in obrišite s krpo. Nenazadnje lahko za odstranitev porumenelosti poskusite uporabiti blago abrazivno sredstvo kot je soda bikarbona. Ne pozabite okna nato temeljito sprati, da odstranite morebitne ostanke.

Preprečevanje spremembe barve

Če se ne želite ukvarjati s spremembo, lahko pa poskusite preprečiti, da bi se to sploh zgodilo. To imejte v mislih, tudi ko tehtate katera okna izbrati in ali bi izbrati lesena ali plastična okna. To lahko storite tako, da na njih nanesete premaz, odporen na UV žarke. Ta premaz bo pomagal odbiti tovrstne žarke, kar bo upočasnilo proces. Druga možnost je namestitev žaluzij. Tako ne bo neposredna sončna svetloba prišla do njih, kar bo prav tako pripomoglo k preprečevanju spremembe barve. V njihovi bližini se lahko izognete uporabi kemikalij, ki bi lahko prispevale k tej težavi. Če na primer redno uporabljate čistila, ki vsebujejo belilo, poskusite preiti na bolj naravno alternativo.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja