kotni brusilnik2

Velikokrat se znajdete v situaciji, ko morate kaj popraviti, privijačiti, sestaviti ali pobrusiti. V takšnih primerih je dobro pri roki imeti orodja, s katerimi si boste delo opravili hitro in enostavno. Čeprav bi mojstrovalci rekli, da je seznam najbolj nepogrešljivih pripomočkov za delo veliko daljši kot je naš, pa smo vseeno zbrali tri orodja, ki bi jih morali najti v vsakem gospodinjstvu. To so akumulatorski vijačnik, vrtalno kladivo in kotni brusilnik. Prvi pride prav pri sestavljanju pohištva in izdelovanju enostavnih lukenj. Drugega boste potrebovali pri zahtevnejšem vrtanju ali rušenju keramike, tretjega pa morda ne boste potrebovali ravno vsak dan, ampak ko ga boste potrebovali, boste hvaležni zanj.

vrtalmp kladivo

Akumulatorski vijačnik za osnovna hišna opravila

Akumulatorski vijačnik se uporablja za vijačenje različnih stvari. V osnovi gre za akumulatorski vrtalnik, vendar z manjšo močjo. Z njim na primer ne morete ravno narediti luknje v zid ali podoben trdi material, lahko pa z njim naredite luknjo v mehkejši material (les), vijačite različne vijake, mešate barve ali nanj dodate nastavek za brusilnik.  Kot že ime pove, je osnovni del shranjevalnik, ki nadomešča električni kabel, zaradi česar je akumulatorski vijačnik praktičen, da ga vsepovsod vzamete s seboj.

Ko se odločate za akumulatorski vijačnik, je dobro poznati nekaj osnovnih stvari. Prva je moč oz. napetost baterije, ki se giblje od 3,6 V do 36 V.  Za manjša opravila zadostuje že akumulatorski vijačnik z napetostjo med 3,6 V in 10,8 V, čeprav za najbolj optimalnega hišnega pomočnika priporočamo močnejši akumulatorski vijačnik z napetostjo med 10,2 V do 14,4 V. Vse, kar ima napetost več kot to, je orodje za prave mojstrovalce in profesionalce.

Druga pomembna stvar pri izbiri je vrsta baterije. Večina naprav ima baterijo v posebnem delu pod ročajem, lahko pa je iz različnih materialov. Najbolj sodobne so litij-ionske baterije, ki so lahke, zagotavljajo največjo zmogljivost in se med neuporabo ne praznijo. Če želite baterijo z dolgo življenjsko dobo, pa pridejo v poštev tdi nikelj-metalhibridne baterije.

kotni brusilnik.1

Vrtalno kladivo za zahtevnejša opravila

Za zahtevnejše izdelovanje lukenj v trši material, na primer beton, keramiko ali kovino, sa boste potrebovali vrtalno kladivo. Ta pripomoček se uporablja za različna opravila tako doma kot na gradbiščih. Na voljo so različne izvedbe – pnevmatsko, rušilno in kombinirano vrtalno kladivo.

Katero vrtalno kladivo izbrati, se sprašujete? Najprej morate vedeti, za kako zahtevna opravila ga boste uporabljali. Za enostavna dela zadostuje udarna sila med 1,5 in 2 J, za beton in srednje zahtevna dela 2 do 6 J. Za zahtevnejša dela, npr obdelavo plošč iz armiranega betona, potrebujete udarno silo med 6 do 8 J.

Poleg tega je pomembno, kje boste vrtalno kladivo uporabljali. Če je to doma, kjer imate na voljo električno energijo, lahko izberete takšnega z omrežnim napajanjem. Ti imajo praviloma večjo zmogljivost in nizke stroške vzdrževanja. V kolikor boste vrtalno kladivo uporabljali nekje, kjer elektrike ni pri roki, pa pride v poštev akumulatorsko vrtalno kladivo.

Pri teh napravah je pomemben tudi vpenjalni mehanizem, ki omogoča hitro in enostavno menjavo nastavkov, brez zahteve po uporabi drugih orodij. Najlažji modeli imajo vpenjalni sistem SDS Plus, težke in močne naprave imajo SDS Max, akumulatorske naprave pa SDS Quick.

kotni brusilnik

 

Kotni brusilnik

Kotni brusilnik je orodje, ki ga domači mojstrovalci ne uporabljajo ravno vsak dan, ko pa ga potrebujejo, pa je nepogrešljiv za dokončanje zastavljene naloge. Gre za orodje, s katerim je mogoče brusiti in rezati kovino, ploščice in beton ter ostriti in polirati materiale. Na voljo so električni in baterijski kotni brusilniki.

Ko izbirate kotni brusilnik, je dobro vedeti, za kaj vse ga boste uporabljali. Aparati se med seboj razlikujejo po teži, po moči, po številu vrtljajev in po premeru rezalne plošče. Za manjša opravila zadostuje že baterijski brusilnik, medtem ko boste za obdelovanje trdega materiala (npr. ploščic ali betona) potrebovali zmogljivejši kotni brusilnik, ponavadi električni z visoko delovno močjo. Poleg tega bodite pozorni na vse dodatne možnosti, ki vam jih ponujajo napredne naprave – od brezkrtačnega motorja, elektronske samodejne zavore, sklopke, antivibracijskega ročaja, snemljivo protiprašno zaščito, zaščito proti ponovnemu zagonu v primeru izpada elektrike ipd.

Cene kotnih brusilnikov se gibljejo od nekaj deset do več sto evrov. Ker nikoli ne veste, kdaj ga boste potrebovali in za kakšna opravila, vedno svetujemo, da izberete zlato sredino, torej srednjo zmogljivost in ceno.

Kako izbrati kakovostno orodje?

Ponudba opreme in orodja za mojstrovalce dandanes ni več omejena na specializirane trgovine, akumulatorski vijačnik, udarno kladivo in podobne pripomočke lahko najdete tudi v diskontu. Seveda kakovost naprave ni odvisna od tega, kje jo kupite, temveč od tega, kar vam nudi. Vseeno pa svetujemo, da naprave za domače delo izberete pri pooblaščenem trgovcu, ki jamči za kakovost znamke in ponudbe, obenem pa vam nudi tudi garancijo, morebitni servis in rezervne dele.

Pogosto je visoka cena tista, ki marsikaterega neizkušenega mojstrovalca odvrne od nakupa priznanih znamk, vendar boste ob pogosti rabi videli, da sta vzdržljivost, in kakovost naprave vredna svojega denarja.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja