kaplično zalivanje vrta

V toplejših mesecih je še posebej pomembno, da ustrezno poskrbite za svoje zunanje površine. Ne glede na to, ali je vaša hiša obdana zgolj s travnato površino ali pa gojite zelenjavo, rastlinam morate zagotoviti redno oskrbo z vodo. Če gre za večje površine, je zagotovo smiselno postaviti namakalni sistem za vrt, ki bo poskrbel za ustrezno dovajanje vode.

Na trgu je na voljo mnogo različnih namakalnih sistemov, zato je morda res težko izbrati takšnega, ki bi bil najbolj primeren za vaše potrebe. Za zalivanje zelenjave in sadnega drevja se najbolje obnese kapljično zalivanje vrta, ki ima številne prednosti pred nekaterimi drugimi metodami.

namakalni sistem za vrt1

Kateri namakalni sistem za vrt izbrati?

Če na hitro pobrskate po spletu, boste med zadetki našli številne različne metode za oskrbo z vodo na zunanjih površinah. Izbirate lahko med različnimi namakalniki, avtomatski zalivalniki, razpršilci, posebnimi zalivalnimi enotami, na voljo pa so tudi posebne naprave, ki izvajajo dodatna opravila in so namenjene za npr. oroševanje proti pozebi, namakanje lončnic, dodajanje gnojil ali filtracijo vode.

Pred nakupom razmislite o terenu, ki ga je bo nova naprava pokrivala, ravno tako pa je pomemben premislek o porabi vode. Tudi kvaliteto tal in nagib terena je potrebno upoštevati. Najpreprostejši za uporabo so zagotovo veljajo razpršilci, ki so dovolj robustni in odporni na obrabo, obenem pa ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Statični razpršilci izvajajo pršenje v vnaprej nastavljenem kotu, medtem ko se dinamični premikajo iz ene do druge točke.

kapljično zalivanje vrta

Katere prednosti ima kapljično zalivanje vrta?

To metodo lahko uporabite na kateremkoli terenu, strmem ali položnem, primerna pa je tudi za vse tipe tal. Poleg zelenjave in sadnega drevja jo lahko uporabite tudi za rastline v gredicah ali na terasi. Zaradi vse bolj spremenljivih vremenskih sprememb je odločitev za namakalni sistem za vrt zagotovo pravilna in vam na dolgi rok nedvomno lahko olajša vzgojo rastlin in skrb za zelene površine.

Največja prednost kapljičnega namakanja je manjša poraba vode za razliko od ostalih metod. Rastline bodo vodo prejele samo, če jo potrebujejo. Nadvse uporabna je tudi možnost dodajanja gnojil oziroma fertirigacija. To pomeni, da skupaj z vodo dodate tudi gnojilo in tako istočasno poskrbite za dognojevanje. Tako ne boste več odvisni od dežja. Svojim rastlinam lahko dodate ustrezna hranila takrat, ko sami ocenite, da to potrebujejo. S to metodo boste obenem tudi privarčevali, saj ne boste imeli več stroškov za klasično gnojenje.

namakalni sistem za vrt1

Avtomatski zalivalniki z uravnavanjem dotoka vode

Sodobne naprave, ki so plod visoke tehnologije, so zasnovane z namenom oskrbe rastlin z vodo, vendar s čim manjšo porabo vode. Najučinkovitejši načini zalivanja omogočajo ustrezno dovajanje vode, a za svoje delovanje ne potrebujejo visokega vodnega tlaka, zato je poraba vode manjša.

Sodobni razpršilniki pršijo lahko tudi od sedem do enajst metrov površine, kar pomeni, da tak namakalni sistem na vrt doseže velik obseg z majhno količino vode. Uporaba je zelo preprosta, saj razpršilec samo priklopite na cev, ostalo pa opravi sam.

namakalni sistem za vrt

Številne različne oblike za različne namene

Med zalivalniki lahko izbirate med različnimi načini izvedbe. Tako so vam na voljo impulzni, oscilacijski in krožni, ki so lahko okrogli ali pravokotni. Lahko so na kolesih in jih tako lahko preprosto premikate ali pa so na stojalu. Impulzni so najbolj primerni za travnate površine. Izdelani so iz kovine in omogočajo nastavitev območja pršenja, ravno tako lahko sami nastavite moč in razdaljo pršenja.

Zelo zanimivi so oscilacijski zalivalniki, ki s svojo preprosto obliko zagotavljajo praktično uporabo. Opremljeni so z mehanizmom za vklop in izklop in kontrolnimi gumbi, prek katerih uravnavate delovanje brizgalk. Ne glede na to, kateri namakalni sistem za vrt boste izbrali, naj bo ta izdelan iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo odpornost na rjo. Kakovostna izdelava izbrane naprave je tudi zagotovilo za dolgo življenjsko dobo.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja