ultrazvok

Ali ste v bližnji prihodnosti naročeni na ultrazvok trebuha in ostalih trebušnih organov, pa ne veste kaj točno vas čaka? Kar brez skrbi, gre namreč za v celoti neboleč in neškodljiv medicinski postopek, ki je za izkušene zdravnike povsem rutinski. Da se boste lažje in predvsem z manj skrbmi pripravili na ultrazvok trebuha, smo pripravili nekaj kratkih in uporabnih napotkov.

Kaj točno je ultrazvok trebuha?

Najprej si bolj natančno poglejmo kaj sploh je ultrazvok trebuha. Gre za eno izmed najbolj uveljavljenih, še zdaleč pa ne edino medicinsko metodo za slikanje notranjih predelov našega telesa. Njegova glavna prednost v primerjavi s podobnimi tehnikami je v tem, da je povsem neškodljiv za človeški organizem. Poleg tega gre za zelo hiter poseg, ki hkrati zagotavlja tudi izjemno zanesljive rezultate. UV nam omogoča dobre vpogled v notranjost mehkih tkiv, kamor spadajo tudi trebušni organi. Kot tak torej predstavlja odličen način za zgodnje odkrivanje rakavih celic, pa tudi drugih obolenj.

ultrazvok

S tem postopkom v prvi vrsti preverjamo zdravje notranjih organov, ugotavljamo vzroke morebitnih bolečin v trebušnem predelu telesa. Ob enem lahko tudi učinkovito sledimo razvoju različnih bolezni in hkrati preverjamo učinke zdravljenja. Zdravniki občasen ultrazvok trebuha priporočajo tudi kot preventivno preiskavo, pri kateri preverijo zdravstveno stanje vseh organov v tem delu telesa in tako lahko pravočasno odkrijejo spremembe, ki nakazujejo na morebitne pojave določenih trebušnih in črevesnih bolezni.

 

Kaj vse preverimo s tem pregledom?

ultrazvok

Pri UV pregledu bodo specialisti za to področje natančno preverili zdravstveno stanje večjega števila organov v tem predelu človeškega telesa. Ta sklop med drugim zajema jetra, žolčne vode ter žolčnik, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila ter stene prebavil in žil. Pri ženskah bodo lahko preverili tudi maternico in jajčnike, pri moških pa prostato. Hkrati bodo z UV pregledom ugotavljali še prisotnost proste tekočine v trebušni votlini ter nekatere druge pomembne podrobnosti. Kot pravijo zdravniki, nam ta pregled lahko poda končno diagnozo ali pa pomaga pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.

Kako se pravilno pripraviti na pregled?

Kot rečeno je sam UV pregled povsem nezahteven in neboleč. V povprečju traja nekje od dvajset minut do ene ure. A kljub temu se je potrebno nanjo pripraviti kar se da dobro in upoštevati navodila zdravnika.

Sama priprava na pregled ni preveč zahtevna. Strokovnjaki priporočajo, da ste pred tem tešči nekje med šest in osem ur. V tem primeru je najbolje, da se na ultrazvok trebuha naročite zjutraj ali v zgodnjih dopoldanskih urah. Tako boste večino tega časa prespali.

Po drugi strani pa morate na pregled priti dobro hidrirani in s kar se da polnim sečnim mehurjem. Tako bo pregled potekal lažje in dal bolj jasne rezultate. Priporočljivo je, da spijete veliko vode ali nesladkanega čaja. Izogibajte se kavi in drugim snovem, ki povzročajo dehidracijo.

Tudi en dan pred pregledom poskusite jesti kar se da lahko prebavljivo hrano. Pacient mora imeti namreč čim manj zaplinjeno črevesje, da bo UV preiskava potekala kar se da optimalno. Preveč sadja in zelenjave zato ni priporočljivo. Na dan pregleda morate poskrbeti za čim večje odvajanje blata, kar lahko dosežete tudi s pomočjo odvajalne svečke.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja