Moderna otroška soba

Raznovrstna otroška oprema, sestavni del stanovanj mladih staršev danes, v starih starših ter starejših tetah in stricih upravičeno vzbuja negodovanje. Elektronska varuška, grelci stekleničk, kopalne plenice, nosni aspiratorji, hoduljice, sterilizatorji, nočne lučke… Marsikatera mama ali oče starejše generacije je močno zadržan do uporabnosti in potrebnosti vseh pripomočkov, ki so v preteklih letih preplavili trg z otroško opremo. Navsezadnje je večina njih odrasla brez večine potrebščin, brez katerih se sodobnim staršem zdi, da otrok preprosto ne more več odrasti. Pa lahko?

Nočna lučka za otroško sobo

Tiranija izbire ali dvaintrideset vrst otroških pleničk

Če so desetletja nazaj starši lahko izbirali med dvema ali tremi vrstami plenic, je teh med ponudbo otroške opreme danes nešteto. Na voljo so hlačne plenice, kopalne plenice, bombažne plenice, ekološke plenice, pralne plenice… Mladi starši se med vso ponudbo enega najnujnejših pripomočkov upravičeno počuti izgubljenega. Kaj hitro pa mu ob nakupu plenic v trgovinah ponudijo še številne, na videz nujne dodatke: od visečih previjalnih miz do košev za plenice, ki preprečujejo širjenje neprijetnih vonjav, do zaščitnih podlog, negovalnih krem in prenosljivih previjalnih blazin.

Bivanje novega družinskega člana nam raznovrstna otroška oprema nedvomno lahko močno olajša. Prvi tedni, meseci in leta so zaradi številnih danes dostopnih pripomočkov pogosto lažji kot so bili za starše desetletja nazaj, preprostejša in udobnejša je tudi sama nosečnost. Kot vse ostale dobrine pa je tudi otroška oprema podvržena trgu in ob nakupu le-te velja vsakič znova razmisliti, ali je vse to, kar nam reklame pravijo, da mi in naš otrok potrebujemo, resnično potrebno.

Plenice za malčke in plišaste igrače

Otroška oprema, ki ji gotovo velja nameniti nekoliko več pozornosti (kot tudi denarja), je nedvomno otroški avtomobilski sedež. Razvoj tehnologije mladim staršem danes omogoča, da na trgu lahko izbirajo med številnimi avtomobilskimi sedeži za otroke, ki najmlajšim ne zagotavljajo le varnosti, temveč tudi udobje. Enako velja tudi za kolesarske sedeže, v katere lahko vašega malčka po zaslugi varno oblikovanih produktov namestite bolj brezskrbno kot nekoč.

Uporabna oprema za aktivno preživljanje prostega časa

Razvoj tovrstnih pripomočkov je olajšal življenje tudi tistim, ki svoj prosti čas najraje preživljajo aktivno – ljubitelji pohodništva, ki jih otroci s hojo še ne morejo dohitevati, svoje najmlajše lahko posadijo v ergonomsko oblikovane nosilke, ki zaradi svoje podobnosti z poznanim avstralskim vrečarjem nosijo kar ime – kengurujčki.

Pripomočki, za katere z gotovostjo vemo, da jih bomo s pridom uporabljali in da so skoraj nenadomestljivi, se vsekakor vredni našega nakupa, a ne dovolimo si, da nas prepriča prav vse, kar vidimo v televizijskih reklamah. Preden zavijemo v trgovine, se posvetujmo z drugimi starši ter razmislimo, ali je vsa otroška oprema, ki jo ponujajo v trgovinah, res nujna za optimalen razvoj našega malčka.

Otroški avto sedež za večjo varnost

Varna zabava – nevarni odpadki

Če so naši starši in starši njihovih staršev pripomočke za svojo igro našli na bližnjih travnikih ter v gozdovih, se v otroških sobah danes praviloma spotikamo ob raznorazne ropotuljice, avtomobilčke, plišaste igrače, gugalnike in plastične kocke.

Trg otroških igrač je nedvomno ena najprofitabilnejših industrij in prav je, da se tega zavedamo. Vsekakor je čas otroštva tudi čas brezskrbne igre, a pri tovrstnih nakupih velja ohranjati zdravo mero, predvsem pa našim najmlajših ne izpolniti vsake želje.

Lesene otroške igrače

Izberimo takšne igrače, ki jih bo otrok uporabljal dlje časa in ki spodbujajo njegovo ustvarjalnost. Poleg klasičnih gugalnikov, ropotuljic in kock je otrokom danes na voljo veliko število t. i. razvojnih in didaktičnih pripomočkov, s katerimi lahko vzpodbudimo kognitivni in motorični razvoj otroka na igriv in zabaven način. Predvsem pa na policah raje izberimo produkte tistih proizvajalcev tovrstne opreme, ki namesto plastike uporabljajo tudi les ter recikliran material – naj gre za igralne podloge, narejene iz recikliranega blaga, ali pa lesene viseče igračke.

Preudarni nakupi za bolj zeleno prihodnost našega najmlajšega

Veliko še vedno uporabnih in dobro ohranjenih plastičnih igrač, oblek in pripomočkov kaj kmalu konča v smeteh. Otroška oprema, delno odslužena ali pa zgolj taka, ki se je je naš malček naveličal, tako predstavlja tudi vir onesnaženja. Prav je, da ob nakupu – potrebne ali manj potrebne – opreme pomislimo tudi na to.

Kako opremiti otroško sobo za prijetno bivanje

Obleke, ki jih je naš najmlajši prerasel, lahko podarimo naprej, enako lahko storimo z igračami, ki se jih je naveličal. Naj bo otroška oprema, ki jo izbiramo, trajnostna in narejena iz okolju prijaznih materialov, pri nakupu namesto tujih korporacij raje podprimo majhna domača podjetja, udeležimo se sejma rabljenih oblačil in igrač ter namesto plastičnega avtomobilčka svojega najmlajšega raje razveselimo s setom lesenih kock.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja