multiple skleroza

Utrudljivost, težave z gibanjem, začasna izguba vida ali dvojni vid, težave s koncentracijo, mišična oslabelost, pozabljivost, tesnoba … vse to so pogosti simptomi multiple skleroze, neozdravljive avtoimune bolezni osrednjega živčevja, za katero v Sloveniji boleha 2500 ljudi. Čeprav so to le najpogostejši znaki, jih je še veliko več. Vsakega posameznika pestijo drugačne težave, zato vsak oboleli doživlja bolezen drugače, čemur je prilagojeno tudi zdravljenje in terapija za obvladovanje bolezni. Simptomi multiple skleroze pa niso samo klinični, temveč bolezen prizadene tudi duševno stanje in zdravje bolnika, zato je odkrit pogovor ter podpora družine in bližnjih še toliko bolj pomembna za kvalitetno življenje s to boleznijo. Več o neozdravljivoj avtoimunskoj bolezni osrednjega živčevja, lahko preberete tukaj: https://www.mojams.si/simptomi-ms

 

Avtoimuna bolezen, za katero boleha več kot 2 milijona ljudi

 

Simptomi multiple skleroze se lahko pojavijo v katerikoli starosti, najpogosteje pa med 20. in 40. letom, pogosteje pri ženskah. Glede na potek bolezni, ki jo spremljajo različni simptomi multiple skleroze, jo lahko delimo na štiri oblike: benigno, recidivno reminentno, sekundarno progresivno in primarno progresivno. Stopnjo prizadetosti bolnika se določa na podlagi 10-stopenjske lestvice. Žal zdravila za to bolezen ne poznamo, lahko pa z zgodnjim odkritjem in zdravljenjem bistveno vplivamo na nadaljnji potek bolezni in kakovost življenja posameznika. Terapija se osredotoča na simptomatsko zdravljenje, zdravljenje zagonov ter uporabo zdravil, ki vplivajo na potek bolezni.

sekundarno progresivna multiple skleroza

Najpogostejši klinični simptomi multiple skleroze

 

  • Utrudljivost, ki ni enaka utrujenosti, kot jo poznamo po neprespani noči. Utrudljivost se pogosto slabša skozi dan, nanjo pa lahko vplivata tudi prekomerna vročina ali vlaga. Ljudem, ki bolezni nimajo, je utrudljivost težko opisati, nikakor pa se bolnikom ne sme očitati pretiravanja ali iskanja izgovorov.
  • Težave z gibanjem, težave ravnotežja in koordinacije. Značilna je asimetrična prizadetost spodnjih okončin, kljub temu pa sta redna vadba in aktivnost najboljši način za obvladovanje bolezni.
  • Težave z vidom. Ker bolezen prizadene živčevje, je pogosto prizadet tudi vidni živec, zaradi katerega se pojavijo spremembe v vidu, zamegljen vid, začasna izguba vida, dvojni vid, pojav slepe točke …
  • Mišična oslabelost se pojavi pri enem od petih ljudi, do nje pa pride zaradi poškodbe živčnih vlaken, ki pomagajo nadzirati mišice. V naprednejših fazah lahko vodi do otežene hoje ali splošne mobilnosti.
  • Težave z mehurjem in prebavo, ki zahtevata nujnejšo ali pogostejšo uporabo stranišča.
  • Bolečina, ki je lahko akutna, subakutna ali kronična. Za vsakega bolnika je bolečina drugačna, nastane pa kot posledica poškodbe živcev.

MS

Psihične težave obolelih

  • Pozabljivost in težave s koncentracijo, ki sta posledica propada ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina.
  • Anksioznost in depresija, ki sta posledica s težavami v duševnem zdravju bolnika. Veliko obolelih se sooča z vprašanji, kako bo bolezen vplivala na njihovo prihodnost, odnos s partnerjem, poklicno življenje … Kljub diagnozi številni bolniki zahvaljujoč napredni medicini živijo kakovostno in dolgo življenje.
  • Težave s spolnostjo, ki so tako fizičnega kot psihičnega izvora. Veliko k temu pripomore utrudljivost in težave s sečili. Pomembno je, da kljub bolezni ne zanemarite vašega spolnega življenja. Odkrit pogovor s partnerjem in načrtovanje sta bistvenega pomena.

Vsi fizični simptomi multiple skleroze vplivajo na psihično stanje bolnika, kar se lahko kaže tudi v izgubi socialnega življenja, umikanju pred drugimi ljudmi, pomanjkanju zanimanja za hobije ipd.

autoimuna bolezn

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja